Skip to main content

Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή κο Δανέλη

By Σάββατο Μαρτίου 13th, 2010Σεπτεμβρίου 19th, 2016Δραστηριότητες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ ΚΑΙ CRETACERT ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΣΠΥΡΟ ΔΑΝΕΛΗ

 

Το περασμένο Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συνάντηση μεταξύ του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σπύρου Δανέλη και μελών των Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (Σ.Ε.Κ.), του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥ.Τ.Ε.Κ.) και του Cretacert.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα των αγροτικών προϊόντων, τους τρόπους προώθησης τους στο εξωτερικό και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Υπήρξε προβληματισμός και από τα δύο μέρη για τις επιδοτήσεις των Κρητικών αγροτικών προϊόντων και το μοντέλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Κοινή διαπίστωση είναι ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και εναρμονισμός των αγροτικών πρακτικών στα νέα δεδομένα μιας παγκόσμιας αγοράς που απαιτεί υψηλής ποιότητας προϊόντα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Κρήτη και τα προϊόντα της έχουν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να τα κάνουν αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό.

danelis

Τα μέλη των φορέων κατέθεσαν στο Ευρωβουλευτή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελληνικών Εξαγωγών που συνέταξε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, με προτάσεις για την ανασύσταση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας που έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και το Μοντέλο Κρητικής Διατροφής, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΚ για την προώθηση της Κρητικής διατροφής στις αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μοντέλου συζητήθηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης στις Βρυξέλλες με τη συνεργασία του Ευρωβουλευτή και του Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στη εν λόγω αγορά.

Έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα του ελαιολάδου και τέθηκαν οι προβληματισμοί, ιδιαίτερα από τα μέλη του ΣΥΤΕΚ, για την αναγκαία αλλαγή πορείας προώθησης και στήριξης του εθνικού μας προϊόντος. Από πλευράς CRETACERT έγινε πλήρης ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών του, για την προκήρυξη επιλογής του φορέα ελέγχου, για τον τελικό σκοπό – στόχο και τη σηματοδότηση των προϊόντων με το σήμα CRETACERT με κριτήρια τη Κρητική τους προέλευση και τα ποιοτικά standards που έχουν τεθεί από τον φορέα.  

 Ο Ευρωβουλευτής, κ. Σπύρος Δανέλης, ήταν ιδιαίτερα θετικός στις προτάσεις των τριών Κρητικών φορέων και είχε σημαντική ενημέρωση για το έργο τους, τις πρωτοβουλίες τους αλλά και τις μελλοντικές δράσεις τους.

Οι προσπάθειες των τριών φορέων θα συνεχιστούν με κατεύθυνση την ανάδειξη των προτεραιοτήτων χάραξης εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά μας προϊόντα και την ενδυνάμωση του κλάδου των εξαγωγών με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη μόνιμη εισροή συναλλάγματος. 

Close Menu

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy