Skip to main content

Συνάντηση για το ελαιόλαδο στο Ευρωκοινοβούλιο

By Πέμπτη Νοεμβρίου 30th, 2023Δραστηριότητες, Νέα/Ανακοινώσεις

Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης την Δευτέρα 27/11, μετά από πρόσκληση της ομάδας COMPETERE και σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την σύνδεση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου με την υγεία και την οικονομία μέσα από αειφόρες πρακτικές, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκομία και την σωστή επικοινωνία του ελαιολάδου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες και φορείς από την Ιταλία και την Ισπανία κυρίως, ενώ τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, κος Μανώλης Καρπαδάκης, ο οποίος ανέδειξε το επίκαιρο θέμα των συστημάτων επισήμανσης εμπρόσθιας ετικέτας και την παραπλανητική αξιολόγηση που απεικονίζει το NUTRISCORE για τα φυσικά μονοσυστατικά τρόφιμα, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι κ.α.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΚ και το ΒΕΑ, μαζί με άλλους φορείς ευρωπαϊκών χωρών, τον Νοέμβριο του 2022 έχουν συνυπογράψει έγγραφο της COMPETERE, το οποίο έχει αποσταλεί στην αρμόδια Επίτροπο, σχετικά με τα συστήματα αξιολόγησης Εμπρόσθιας Ετικέτας ή FOP.

Ο ΣΕΚ ασχολείται εντατικά με το θέμα από το 2020 και, σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Παράλληλα έχει αρθρογραφήσει για το θέμα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Close Menu

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy