Skip to main content

Συμμετοχή στη 13η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

By Τετάρτη Ιουλίου 16th, 2008Ιουλίου 30th, 2014Δραστηριότητες

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς, προχθές 16 Ιουλίου 2008, η 13η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Δούκα.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τα αποτελέσματα του εξαγωγικού κλάδου για το πρώτο τετράμηνο του 2008. Αναφορικά με την κατηγορία των Τροφίμων και Ποτών υπήρξε αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών σε ποσοστό 7,2% και στο κλάδο των Δομικών Υλικών σε ποσοστό 7,5%.

Επίσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα του συνόλου των δράσεων του ΟΠΕ αναφέροντας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 50 Διεθνείς Εκθέσεις με τη συμμετοχή 634 επιχειρήσεων έναντι 39 Διεθνών Εκθέσεων με τη συμμετοχή 458 επιχειρήσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι επιχειρηματικές αποστολές ανήλθαν σε 22 το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι 19 που είχαν πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα του 2007 και σε αυτές συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις έναντι 238 επιχειρήσεων. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2008 έγιναν 2.910 επιχειρηματικές συναντήσεις έναντι 2.043 που είχαν πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2007 (αύξηση 42%).

Η συνέχεια των προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας και σε άλλους κλάδους του εξαγωγικού εμπορίου με συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν το συμπέρασμα του κ.κ. Υπουργού.

Κατόπιν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας, έκανε παρουσίαση του προγράμματος δράσης της Ελληνικής Διπλωματίας. Ανέλυσε την χρησιμότητα και τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών αποστολών που διοργανώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι υπάρχει πλάνο βελτίωσης και αύξησης του αριθμού τους με κύριο στόχο την διεύρυνση των επιχειρηματικών επαφών. Ωστόσο τόνισε ότι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν Επιχειρηματικές αποστολές και σε νέες χώρες αγορές – στόχους, όπως οι χώρες της Αφρικής, οι οποίες δεν ήταν μέχρι τώρα στο επιχειρηματικό στόχαστρο.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του κ.κ. Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις του Συνδέσμου και τοποθετήθηκε σχετικά με τον συντονισμό δράσεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης του εύρους των ενεργειών του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ) για την βελτίωση και την αναβάθμισή τους, αλλά και τη συνεργασία ΟΠΕ και ΥΠΕΞ αναφορικά με τις Επιχειρηματικές Αποστολές με στόχο την έλλειψη αλληλοκάλυψης δράσεων και την αποτελεσματικότητα αυτών.

Επίσης, επέμεινε στην αναγκαιότητα ύπαρξης περισσότερων Επιχειρηματικών Αποστολών, όπως προανέφερε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δούκας. Εισηγήθηκε σχετικά το θέμα μετάταξης των Συμβούλων των  Γραφείων Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών και σχετικά με το θέμα των συνεχιζόμενων απεργιών στα κεντρικά λιμάνια της χώρας προβάλλοντας τα προβλήματα που προέκυψαν στο κλάδο των εξαγωγών.

Συγχρόνως, επεσήμανε ότι για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών εξαγωγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για τις Τρίτες χώρες, είναι απαραίτητη η συνέχεια ύπαρξης κοινοτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Regional Marketing, καταθέτοντας με γνώμονα τις δράσεις του ΣΕΚ, τα θετικά αποτελέσματα που προσφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος προώθησης για την καθιέρωση των προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή αγορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιτυχημένης παρουσίας της Κρήτης με ενιαίο Κρητικό περίπτερο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Κρητικά Επιμελητήρια και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών του κόσμου, ANUGA ( Κολωνία) τόσο στη διοργάνωση του 2005 όσο και του 2007. Ανάλογου μεγέθους παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην SIAL 2006 και σχεδιάζεται και στη φετινή διοργάνωση. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πορεία των προσπαθειών για την οργάνωση της Κρητικής παρουσίας στην Διεθνή Έκθεση τα οποία οφείλονται, στη πλειοψηφία τους, σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθιστούν το έργο του Συνδέσμου και των εξαγωγικών εταιρειών της Κρήτης δύσκολο.

Επίσης, πρότεινε την συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου με τους Περιφερειακούς Συνδέσμους Εξαγωγέων προκειμένου να υλοποιούνται περισσότερες συντονισμένες δράσεις από κοινού.

Μ’ αυτό τον τρόπο, έγινε δεκτή η προγενέστερη πρόταση του ΣΕΚ για συνάντηση εκπροσώπων των Περιφερειακών Συνδέσμων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων αλλά και των προτάσεων για την επίλυση τους. Συγχρόνως, θα συζητηθούν και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων, στο εξαγωγικό εμπόριο, φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης προσπαθώντας να κατοχυρώσει τη θέση του ως ένας από τους πλέον αρμόδιους φορείς του εξαγωγικού εμπορίου, θα συνεχίσει το έργο του με κάθε ευκαιρία για την εύρεση μέσων προώθησης των Κρητικών προϊόντων.

Close Menu

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy