Skip to main content

Ενημερωτική εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο

By Τρίτη Νοεμβρίου 11th, 2014Μαρτίου 6th, 2015Δραστηριότητες

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε για τα μέλη του το Επιμελητήριο Λασιθίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Άγιο Νικόλαο. Στόχος ήταν από την μία να φανεί η δυναμική των εξαγωγών σε επίπεδο Κρήτης και Λασιθίου και παράλληλα να  παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου του νομού για την δημιουργία ενός δικτύου από τις επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί και εξάγουν τα προϊόντα τους.

Η παρουσίαση των στοιχείων για τις εξαγωγές έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, παρουσίαση που ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είπε πως είναι σημαντική για δύο λόγους. «καταγράφεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός της περιφέρειας μας τόσο σε επίπεδα εξαγώγιμων προϊόντων όσο και σε επίπεδο αγορών στόχων απεικονίζοντας την τάση για τα επόμενα χρόνια. Ακόμα παρουσιάζονται στοιχεία της εξαγωγικής συμπεριφοράς στο νομό Λασιθίου. Τα δύο αυτά στοιχεία μπορούν να μας οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για την προοπτική των εξαγωγών αλλά και τις δυνατότητες των τοπικών μας επιχειρήσεων.» είπε ο κ. Χαριτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι και η δεύτερη εισήγηση είναι πολύ σοβαρή από την στιγμή που για πρώτη φορά ξεκινά μια προσπάθεια για την σύμπραξη σε επίπεδο νομού ενός δικτύου των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προφίλ.

Στην εισήγηση του ο κ. Καλαμπόκης παρουσίασε όλα εκείνα τα στοιχεία των εξαγωγών που σημείωσαν ρεκόρ το 2013 και σε επίπεδο Κρήτης με αύξηση 37% ενώ τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι στο -9.5% ενώ περιμένουμε  να αλλάξει κάπως η εικόνα μόλις έχουμε τα νούμερα με τις εξαγωγές στο λάδι που για το νομό Λασιθίου είναι ο μεγάλος όγκος των εξαγωγών μας μαζί με τα κηπευτικά. Τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών με τις εξαγωγές να λειτουργούν σαν μονόδρομος σωτηρίας για πολλές από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν στην αγορά καταφέραμε να διατηρήσουμε αρκετά νούμερα.

Έτσι και τώρα αν και με μικρότερο μερίδιο, ο Νομός Λασιθίου είναι τρίτος σε επίπεδο Κρήτης,  οι εξαγωγές αποτελούν διέξοδο με το όνομα των τοπικών επιχειρήσεων να είναι πολύ καλό. Μην ξεχνάμε ότι ειδικά το λάδι του νομού από όπου και αν προέρχεται είναι το νούμερο ένα στην Γερμανία που είναι και η κύρια χώρα που υποδέχεται το λάδι μας.» είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ενώ συμπλήρωσε ότι ναυαρχίδα στην εθνική μας οικονομία πρέπει και μπορούν να είναι οι  εξαγωγές καθώς 27.5 δις ευρώ που έκαναν πέρυσι δεν μπορείς εύκολα να τα αγνοήσεις, αν και θα έπρεπε και η βοήθεια της πολιτείας να ήταν καλύτερη και η συμμετοχής της ουσιαστικότερη. Σε ότι αφορά το θέμα της σύμπραξης των εταιριών που εξάγουν προϊόντα στο νομό, στόχος βασικός είναι σύμφωνα με τον κ. Δουλουφάκη να εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι, χρήμα και προσπάθεια και να μπουν υπό την αιγίδα του επιμελητήριου και υφιστάμενες αλλά και εν δύναμη εξαγωγικές εταιρίες.

«Ξεκινάμε πιο οργανωμένα και συντονισμένα να βγάλουμε εταιρίες και προϊόντα προς τα έξω, να κάνουμε πιο γνωστά ακόμα και στο εσωτερικό τα προϊόντα τους κυρίως στο κομμάτι των τροφίμων των ποτών και των αρωματικών φυτών. Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια επιχείρηση είναι να έχει πιστοποιημένα προϊόντα ή να έχει ξεκινήσει την διαδικασία της πιστοποίησης και από εκεί και μετά όλα είναι θέμα καλής θέλησης και συνεργασίας.» είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Η ποιότητα τονίστηκε είναι το α και το ω σε όλα τα προϊόντα και αυτή εξαρτάται από όλη την διαδικασία της παραγωγής του κάθε καρπού ή προϊόντος και αν η ποιότητα δεν προσεχτεί τότε δεν υπάρχει μέλλον σε καμία αγορά. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν είπε ο κ. Χαριτάκης ώστε αν βοηθηθούν και να στηριχτούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν στα πλάνα τους να βγουν στις αγορές.

Δείτε τα στοιχεία εξαγωγών για το Ν. Λασιθίου και το α’ 6μηνο του 2014 εδώ.

Δηλώσεις των ομιλητών εδώ.

Close Menu

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy